Sex tips hur du förvarar maten så den håller

En enkel tumregel är att ju kallare du förvarar din mat, desto längre håller den. Här följer en lista på vad du bör tänka på för att dina livsmedel ska hålla längre.

En bra temperatur i kylskåpet ligger mellan + 4—5 C° och frysen bör vara inställd på -18 C°. Och olika livsmedel klarar kyl och frys olika bra. Ofta kan du få hjälp genom att läsa på förpackningen. 

1. Kött och fisk ska in i kylen så fort som möjligt

Köttfärs, rå fisk och skaldjur är extra känsliga och placeras gärna på den kallaste platsen. Mät med en termometer om du är osäker.

2. Alla mejeriprodukter ska förvaras i kylskåp

Ju kallare de förvaras desto längre håller de. Även om det är skönt med en långfrukost på helgen, så gör du klokt i att sätta in mjölk och smör kylskåpet så fort som möjligt. Lukta och dofta innan du slänger och lita inte blint på bäst-före-märkningen. Mjölk, fil och yoghurt som står kallt i kylskåpet klarar sig oftast betydligt längre än det som står angivet på förpackningen.

3. Frukt och grönsaker i kylen

Om du ska förvara grönsaker en längre tid så mår de flesta grönsaker bra av att ligga i kylskåpet. Gärna i grönsakslådan längst ner i kylskåpet. En del frukter och grönsaker ska inte förvaras i kylskåp då de kan få köldskador. Detta gäller bland annat banan, ananas, gurka och aubergine. Lägg dem istället svalt i ca +12-15 C°.
Potatis är mer ömtålig än man kan tro. Om potatisen utsätts för solljus så kan den bilda ett giftigt ämne som heter solanin. Därför ska potatisen förvaras mörkt och svalt så att den inte blir mjuk och får groddar.

4. Kött och fisk går utmärkt att frysa

Och klarar sig länge innan tillagning. Det är smart att dela upp i lufttäta portionsförpackningar så att det inte torkar ut. Märk med datum så får du bättre överblick. Magrare kött så som vilt klarar sig i regel längre i frysen än feta köttbitar. Viltkött håller bra i frysen i över ett år, medan feta charkprodukter har en förmåga att härskna och därmed bör ätas efter ett par månader.

5. Mejeriprodukter i frysen

 
Om du får matfett, mjölk eller grädde över så går det bra att frysa. Tänk bara på att fryst grädde inte går att vispa, men den funkar utmärkt i matlagning. Det går bra att frysa in ost. Men eftersom den blir lätt grynig så är det bättre att riva den och frysa in till exempel för pajer och gratänger.

6. Det går bra att frysa in frukt och bär

Om du fryser in frukt så är det bra att dela den i mindre bitar. Frukt och bär håller över ett år i frysen, men kan torka och tappa i smak och konsistens. Grönsaker mår bäst av att förvällas innan de stoppas i frysen. Koka upp vatten, lägg i grönsakerna en kort stund och spola sedan av dem i kallt vatten innan de fryses in.