På uppdrag av Riksbyggen skapades Solar Egg av konstnärerna Bigert & Bergström som i över 30 år satt ljus på planetens klimatförändringar genom sin konst.
Sedan öppningen av Solar Egg i Kiruna 2017 har nästan 5 000 personer hunnit bada bastu och känna värmen från det hjärtformade aggregatet av gjutjärn.
Kiruna kommun, Riksbyggen och LKAB har gemensamt utsett det vinnande förslaget för skötsel och ansvar för Solar Egg. Det blir företaget Kiruna Bryggeri som får förtroendet att ta hand om konstverket och bastun som Riksbyggen nu skänker till Kiruna kommuns konstsamling.
Solar Egg och framtiden
I april 2017 överraskade Riksbyggen Kirunaborna med ett unikt konstprojekt – Solar Egg. Syftet med projektet är att skapa utrymme för samtal och visa på Riksbyggens roll som långsiktig samhällsutvecklare i samband med stadsflytten i Kiruna. På uppdrag av Riksbyggen skapade konstnärsduon Bigert & Bergström en skulptural symbol som för tankarna till pånyttfödelse. Detta eftersom Kiruna kommer att genomgå en omfattande förändring när hela staden flyttas på grund av utvinningen av järnmalm.
Vi förstod att människorna i Kiruna inte var oroliga för sitt nya boende, utan att mista det gamla. Att aldrig mer återse porten där mormor bodde, barndomens lekplatser eller huset där de egna barnen växt upp. Och att i takt med flytten förlora gamla grannar och gatukorsningens spontana möten. Våra blivande kunder behövde mötas.
Bastun är en traditionell plats för samtal om samhället och framtiden. Bastuupplevelsen är härlig men även utifrån är Solar Egg med sina 69 guldplåtar spännande att se.
Riksbyggen och LKAB har ingått avtal om 250 nya bostadsrätter i Malmfälten under en tioårsperiod. Först ut var Brf Fjällvyn med 47 bostadsrätter vid foten av skidbacken i Luossavaara. Därefter kom Brf Fjällblicken. Nu planerar vi för 65 bostadsrätter i Brf Glasbjörken i Kiruna. Luossavaara är också platsen där Solar Egg ställdes upp för första gången.
Välbesökt bastu
Sedan Solar Egg kläcktes i Kiruna har det gästspelat på en rad platser runtom i världen. Sommaren 2019 kunde till exempel besökare i Rättvik boka ett bad längst ut på Långbryggan i Siljan. I mars samma år satte det Malmfälten och Kiruna på kartan vid ett besök på American Swedish Institute, Minneapolis, Minnesota i USA.
Sedan april 2017 har bastun även besökt Björkliden (sommaren 2017), Paris (hösten 2017), Artipelag utanför Stockholm under utställningen "I stormens öga" (våren 2018), Gällivare (sommaren 2018) och Köpenhamn (hösten 2018), Rättvik (sommaren 2019), Minneapolis, USA och Waldemarsudde (våren 2022).
Solar Egg rymmer åtta personer och nästan 5000 personer har hittills testat den unika bastuupplevelsen.
I samband med Solar Eggs besök på Svenska Institutet i Paris fick bastubadare förmånen att använda en kimono särskilt formgiven för Solar Egg av den svenska modedesignern Diana Orving.
En mobil konstruktion
Solar Egg är tillverkat av guldpläterad rostfri spegelplåt och dess fasetterade form reflekterar omgivningen i en mångfald olika spegelbilder. Interiören är byggd i trä med väggpaneler och golvtrall av furu och laven av aspträ. Belysningen inuti ägget drivs av solceller.
Själva hjärtat i bastun utgörs av ett vedeldat bastuaggregat utformat som ett mänskligt hjärta av järn och sten. Temperaturen i bastun pendlar mellan 75° och 85° Celsius.
Prisbelönt design
För sitt samarbete kring Solar Egg har Riksbyggen och Bigert & Bergström utsetts till vinnare i Swedish Arts & Business Awards. Priset delades ut den 23 april 2018. Tävlingen har anordnats sedan 1993 och syftar till att uppmuntra till långsiktigt hållbara och affärsmässiga kultursamarbeten.
För Solar Egg har Riksbyggen tidigare tagit emot det prestigefyllda designpriset Red Dot Award, Stålbyggnadspriset 2017 och även vunnit German Design Award. Det har även belönats med silver i Svenska Designpriset och brons i London International Awards. 2019 nominerades Solar Egg i Dezeen Awards.
När den världsomspännande guidesajten Time Out i november 2018 släppte en lista över 50 saker du bör uppleva i världen under din livstid, placerade de ett bastubad i Solar Egg på tredje plats. Den vackra formen har lockat tiotusentals att ta fram kameran och hittills har över en miljard människor kunnat läsa om ägget i nyhetsrapportering och sociala medier.
Bok om Solar Egg
I juni 2019 släpptes boken om Solar Egg på förlaget Art and Theory med tankarna bakom konsten, samtiden och varför samtalet är så centralt för konstnärsduon Bigert & Bergström. Komplett med storslagna bilder av fotografen Jean-Baptiste Béranger. Den inbundna boken finns att köpa i förlagets webshop för alla som älskar bastu, konst och design.
Foto: Emil Fagander
Fakta Solar Egg
- Solar Egg skapades av svenska konstnärsduon Bigert & Bergström i april 2017 på uppdrag av Riksbyggen.
- Det är 4,5 meter högt och 12,6 meter i omkrets.
- Det väger 2750 kg.
- Vedkaminen är formad som ett människohjärta och väger 750 kg.
- Monteringen av de 69 gyllene plåtarna med hjälp av 1512 skruvar tar 4 till 5 dagar.
För mer information:
Är du journalist och söker mer information och bilder på Solar Egg, kontakta Riksbyggens presschef Mira Lindahl.